August 28, 2009

Fogbow at Tallinn-Tartu highway

24.8.2009

This fogbow was simply spectacular ! If looked carefully one might notice the faint and broad secondary bow which is a rare phenomena. Natural fogbows unlike the divergent light fogbows rarely shows the secondary bow. This is due the poor contrast against the background sky.

Circumstances that the observer is facing on a fog-wall and behind the back stays clear sky lit by bright sunlight happens not every day. Usually the contrast is lost when the sky is visible through the fog. A very tall and uniform fog-wall is needed for the secondary supernumerary bow, best places to observe are mountain regions and bridges.

I was able to take only a handful of frames, too bad that I had to go to a meeting that could not be skipped.
---
See udukaar (uduvikerkaar) oli lihtsalt hämmastav. Kui hoolikalt vaadata, siis on võimalik näha ka teist udukaart. Loodusliku udukaarega (erinevalt tehisvalgusega tehtud udukaarest) kaasneb haruharva ka teine udukaar. Põhjuseks on peamiselt nigel kontrast taeva taustal.

Udukaar tekib samat moodi nagu vikerkaar. Valguskiired, mis peegelduvad veepiisakeses ühe korra tekitavad esimese kaare. Teise kaare tekitavad valguskiired, mis peegelduvad veepiisakeses kaks korda. Sellega, aga esialgsed sarnasused lõppevad. Vikerkaare puhul võime rääkida valguskiirtest, mis peale vihmapiiska sisenemist, peegeldumist ja väljumist järgib talle kindlaks määratud n.ö optilist geomeetrilist teekonda. Udukaare tekitavad vihmapiisast kordi väiksemad veepiisakesed, mis murravad valguskiiri ulatuslikult. Selline valguskiirte murdumine annab udukaarele peaasjalikult valge värvuse koos ähmase punasega väliskaarel ja ähmase sinisega sisekaarel. Erinevalt vikerkaarest on udukaare värvid laialivalgunud, sest iga värvi spekter kaarel on väga lai ning värvid kattuvad omavahel.

Teise udukaare vaatlemiseks oleks ideaalne kõrge ning ühtlane udusein, kusjuures vaatleja selja taha peab jääma selge taevas ning päikeseketas. Tihtipeale läheb kontrast kaotsi, kui udu tagant paistab ka taevas. Parimad vaatluskohad oleksid sillad, künkad ja orunõlvad.



Btw: this is another image which made it's way to Les Cowley's magnificent OPOD page.
Edit: Taken Tallinn-Tarty highway, near Vaida, about 500m away from the pedestrian bridge.
---
PS: see on juba minu teine foto, mis on avaldatud Les Cowley imelises OPOD veebilehel.
Ja veel: Pildistatud Tallinn-Tartu maanteel Vaida lähistel, umbes 500m jalakäijate sillast Tallinna poole.

1 comment:

Ágnes Kiricsi said...

Really pretty. These natural ones are my favourites, though surely the lamp can show so many details.